360isee inside virtual tours | TESTVVS
3849
page-template-default,page,page-id-3849,ajax_fade,page_not_loaded,,select-theme-ver-3.3,wpb-js-composer js-comp-ver-7.5,vc_responsive

HEM       OM OSS           VARA TJÄNSTER          KONTAKT      T- O8  8I8  888O

Värmepumpar Bergväme Effektiv Energi Stockholm

Hos oss hittar du ett team av experter med över 25 års erfarenhet av arbeten med bl a Bergvärme i Stockholm. Vi genomför totalentreprenader inom en rad olika områden. Från bergvärme och olika typer av kyla & värmepumpar i Stockholm. Alla pumpar, som vi arbetar med håller marknadens högsta kvalitet. Vi arbetar med märken, som IVT, Bosch, Autoterm, Nibe, Viessmann och CTC för att kunna garantera bästa resultat för dig som kund.

På Effektiv Energi åtar vi oss uppdrag av olika omfattning och karaktär. Det kan handla om såväl stora, som små installationer av värmepumpar i Stockholm. Från mindre hus till större villor eller till fritidshuset. Det kan också handla om bergvärme för stora bostadsrättsföreningar i Stockholm. Vi tycker att alla har rätt till en effektiv värmeförsörjning i Stockholm, och vi hjälper gärna till att få värmepumpen på plats! I vår tjänsterepertoar erbjuder vi också helkonverteringar av direktverkande el till vattenburna värmesystem. Du kan dessutom, som kund, anlita oss, som konsulter för direkta energieffektiviseringar av exv större fastigheter och konferensanläggningar. Oavsett vilka kompetenser, som projektet, i fråga, kräver, så har vi de kompetensresurser, som behövs.

BERGVÄRME

VAD ÄR BERGVÄRME?

Bergvärme är en pålitlig och mycket energisnål uppvärmningskälla, som länge varit populär i svenska hem. Du hämtar upp värme från huset, och använder den via husets vattenburna system.

Den här typen av värme är i själva verket lagrad solenergi, som finns långt nere i marken. Med tanke på att solen aldrig upphör att skina ner på planeten så kommer lagret av värme i berggrunden alltid att bestå. Det spelar heller ingen roll hur många boende i grannskapet, som installerar bergvärme i Stockholm. Så länge hålen borras med minst 20 meters mellan-rum så kommer de inte att påverka varandra, enligt den kunskap & erfarenhet man har idag.

Bergvärme är ett tekniskt system för uppvärmning av byggnader. Lågvärdig energi, i form av kall vätska, hämtas från grundvattnet i berggrunden. En bergvärmepump höjer temperaturen till en nivå lämplig för byggnadens vattenburna uppvärmningsystem. För detta utför bergvärmepumpen ett mekaniskt arbete vars energi även tillförs byggnaden.  Läs Mer

 

VÄRMEPUMPAR

Värmepump

En värmepump är en värmekälla, som kan spara mycket energi. Med värmepumpsteknik kan du få energi från luft eller mark och härlig värme inne, med flera gånger lägre energiförbrukning än med bara el. Polarpumpen erbjuder ett brett utbud av olika sorters värmepumpar, självklart kan du även köpa installation. En värmepump är en teknisk anordning som överför värme från en kall till en varm plats. För att detta ska vara möjligt måste energi i någon form tillföras, enligt termodynamikens andra huvudsats.

Hur väljer jag rätt värmepump?

De olika värmepumparna passar olika förutsättningar. En luft-luftvärmepump sprider värmen via inomhusluften och kräver därför inget vattenburet uppvärmningssystem, vilket alla de andra sorternas värmepumpar gör. Luft-luftvärmepumpen är därför ett givet val för dig med direktverkande el. Luft-luftvärmepumpar är också mycket populära i garage, uterum och andra typer av utrymmen, som mår bra av underhållsvärme. Har du ett vattenburet uppvärmningssystem, kan du välja mellan en luft-vattenvärmepump, frånluftsvärmepump eller bergvärmepump. 

SOLSCELLER

SOLSYSTEM Stockholm egen el

Användningen av solceller började, som elförsörjning till satelliter i rymden på 1950-talet. Först på 1970-talet började man använda tekniken på jorden.
Idag är installationen av Sol-El, i form av solpaneler som innehåller solcellerna för el-produktion, verkligen på frammarsch! Tekniken har förbättrats och i Sverige så har även ett speciellt solcellsstöd erbjudits. Priset för en installation har därför även sjunkit betydande. Man räknar generellt med att pay-off-tiden för investeringen ligger runt 12-15 år.

 

LUFTVÄRME LUFTVÄRMEPUMP

VAD ÄR LUFTVÄRME?

Med denna typ av värmepump får man en härlig luftburen värme/kyla i huset. För en optimal spridning så är det förstås fördelaktigt med en öppen planlösning.
Luftvärmepumpar i Stockholm är vanligt förekommande som komplement i exempelvis mindre bostadshus, gäststugor, garage, sommar- och eller fjällstugor. Även för fastigheter med direktverkande el så går det att göra besparingar genom att installera en luftvärmepump.

VAD ÄR LUFTVÄRMEPUMP

Luftvärmepump hämtar energi direkt från uteluften för att sedan spridas som luftburen värme i ditt hus. Luft/luftvärmepumpar är särskilt intressanta för dig som har direktverkande el. Möjligheterna att spara pengar är stora, men det är viktigt att du väljer en värmepump som är anpassad för det nordiska klimatet och klarar våra kalla vintrar. Våra luft/luftvärmepumpar är dessutom utrustade med en unik, prisbelönt luftreningsteknik som gör ditt inomhusklimat sundare. På varma sommardagar kan du även ställa in din luft/luftvärmepump så att den ger svalkande kyla. Undrar du vad det kostar att använda en luftvärmepump till skön luftkonditionering?

 

Vanliga frågor och svar om värmepumpar

Hur fungerar en värmepump?

En värmepump är en teknisk anordning som överför värme från en kall till en varm plats. För att detta ska vara möjligt måste energi i någon form tillföras, enligt termodynamikens andra huvudsats. Hur fungerar en värmepump?

Vad kostar en värmepump?

Den totala kostnaden för en värmepump inkluderar inköpspriset, kostnaden för installationen samt driftskostnader och service. Den totala kostnaden för att köpa och installera en luftvärmepump varierar beroende på vilken modell du väljer samt var i landet du bor. Vad kostar en värmepump?

Vad är för- och nackdelar för olika typer av värmepumpar

Här går vi igenom fördelar och nackdelar med olika sorters värmepumpar. Genom att jämföra hur olika värmepumpar fungerar kan du enkelt hitta det alternativ som passar bäst utifrån dina förutsättningar och behov. För- och nackdelar för olika typer av värmepumpar

Hur fungerar en luft-vattenvärmepump?

Med hjälp av en värmepump förflyttas värmeenergi från ett ställe till ett annat. En luft-vattenvärmepump hämtar värmeenergi från utomhusluften, komprimerar den och sprider den inomhus. Värmen sprids via byggnadens vattenburna system samt via tappvatten. Så fungerar en luft-vattenvärmepump

Vad krävs för nyinstallera bergvärmepump?

Här har vi samlat all nödvändig information gällande nyinstallation av bergvärme. Lär dig allt du behöver veta om tillstånd och borrning av bergvärme, dimensionering, vilken värmepump du ska välja samt vilka kostnader och besparingar du kan förvänta dig. Testa vår guide nedan och läs mer om dimensionering av bergvärmepumpar här. För mer utförlig information kring hur du ansöker om tillstånd för bergvärme kan du läsa här: Nyinstallera bergvärmepump

Hur fungerar en luftvärmepump?

Från luft-vattenvärmepumpar och frånluftsvärmepumpar ger inget varmvatten men är däremot ett perfekt komplement till direktverkande el. En luft-luftvärmepump består av två delar, en innedel och en utedel. I utedelen tar ett köldmedium upp värme från utomhusluften. Hur fungerar en luftvärmepump?

Vad är en frånluftsvärmepump och hur fungerar den?

En frånluftsvärmepump använder din uppvärmda inomhusluft till att värma upp ditt vattenburna värmesystem. En frånluftsvärmepump passar när ditt hus har mekanisk ventilation och när du har ett vattenburet värmesystem. Med en frånluftsvärmepump i huset kan du spara upp till 65 % av dina energikostnader. Vad är en frånluftsvärmepump och hur fungerar den?

En värmepump utvinner energi från utomhusluft, ventilationsluft, mark, berggrund eller vatten – alla förnyelsebara energikällor. Värmepumparna använder lite elektricitet för att utvinna denna energi och överföra den till husets värmesystem, men en värmepump brukar kunna minska energiförbrukningen drastiskt. På så vis är värmepumpen ett gott val både för miljö och plånbok.

Är det dyrt med värmepump?

En värmepump är en investering för framtiden. På sikt kommer den lägre energiåtgången leda till att din investering återbetalas, samtidigt som du fortsätter att spara pengar. Som ett miljövänligt alternativ är värmepumpen i dubbel bemärkelse en investering för framtiden.

Hur väljer jag rätt värmepump?

De olika värmepumparna passar olika förutsättningar. En luft-luftvärmepump sprider värmen via inomhusluften och kräver därför inget vattenburet uppvärmningssystem, vilket alla de andra sorternas värmepumpar gör. Luft-luftvärmepumpen är därför ett givet val för dig med direktverkande el. Luft-luftvärmepumpar är också mycket populära i garage, uterum och andra typer av utrymmen, som mår bra av underhållsvärme.

Har du ett vattenburet uppvärmningssystem, kan du välja mellan en luft-vattenvärmepump, frånluftsvärmepump eller bergvärmepump. Dessa värmepumpar ger dessutom varmt tappvatten. Frånluftsvärmepumpen kräver mekanisk ventilation, och bergvärmepumpen kräver att man har möjlighet att borra i berggrunden. Att installera bergvärme kostar mest och återbetalningstiden blir därför lång jämfört med den billigare luft-vattenvärmepumpen.

Värmepumpar Bergväme Service

bergvarmepump
kostnad service luftvarmepump
service bergvarmepump ivt
service bergvarmepump thermia
fylla pa koldmedium bergvarmepump nibe
service bergvarmepump nibe
ivt service support
fylla pa koldbarare i bergvarme
bergvärmepump
kostnad service luftvärmepump
service bergvärmepump ivt
service bergvärmepump thermia
fylla på köldmedium bergvärmepump nibe
service bergvärmepump nibe

Tips för service av din bergvärmepump

Den varmare delen av året passar utmärkt för en servicegenomgång av din värmepump. Kanske en regnig dag på semestern kommer till nytta för att pyssla om din värmepump lite. Något som snabbt betalar sig. I det här inlägget får du tips och råd på service du kan göra själv för att din bergvärmepump skall både spara mera och fungera under en längre tid.

 

1. Rengör smutsfilter för elementkretsen
Vissa tillverkare, bl.a IVT, har sedan många år ett smutsfilter som snabbt och enkelt kan rensas på smuts från elementkretsen. På modeller med inbyggd beredare sitter filtret oftast utanför, och är oftast inbyggt på modeller utan varmvattenberedare. Här är en kortfattad beskrivning;

  • Stäng av värmepumpen
  • Vrid ventilhandtaget 90° för att blockera vattnet.
  • Lossa tätlocket med en stor polygrip eller skiftnyckel med stor gripvidd
  • Använd en spetstång (medföljer ofta) för att lossa segersäkringen.
  • Plocka ut smutsfilterinsatsen
  • Skölj och borsta eventuellt insatsen tills hela filterytan är ren
  • Återmontera filterinsats, segersäkring samt tätlock (se till att O-ringen på tätlocket sitter på plats)
  • Vrid tillbaka ventilhandtaget & starta värmepumpen

Med rengjort filter cirkulerar vattnet som det ska över värmepumpen och effektiviteten kan hållas hög.

2. Kontrollera nivå på köldbäraren
På många bergvärmepumpar finns ett vitt plastkärl som fungerar som expansionsvolym till vattenblandningen som cirkulerar i borrhålet. Kontrollera att det syns en vattennivå i kärlet. Lys med en stark ficklampa från baksidan av kärlet och knacka/skaka försiktigt på det så syns det lättare.
Om nivån är låg kan det vara aktuellt att fylla på. Det avgör enklast en servicefirma.

3. Lufta elementen
Lufta elementen regelbundet, minst 1 gång inför varje värmesäsong och gärna någon extra kontroll under resten året.

  • Införskaffa en s.k. luftningsnyckel
  • Stäng tillfälligt av värmepumpen
  • Öppna försiktigt luftningsventilen i elementets ovankant
  • Lufta tills det kommer vatten & stäng ventilen

Kontrollera trycket i värmesystemet och fyll på till rätt tryck under, och efter luftningen av samtliga element.

Avläsning av driftdata, kontroll av köldmedieläckage, justering av cirkulationspumpar samt kontroll och justering av växelventil m.m är andra kontroller som ingår i den service där du definitivt ska ta hjälp av en auktoriserad servicefirma. Jag rekommenderar att du gör en service via servicefirma minst vartannat år, och kanske själv gör det som beskrivs ovan 1gg/år.

Och du, om nu den där regniga dagen på semestern inte skulle infinna sig när du utför punkt 1-3 alldeles själv så gör det inget. Kom bara ihåg att beställa service i god tid inför hösten.

Ta hjälp av våra servicefilmer. Scrolla en bit ner och välj film efter vilken värmepump du har.

Värmepumpar Bergväme Nyheter

5 tips till dig som ska köpa luft/vattenvärmepump.

1 AUG 2021

Vad kan vara smidigare än att hämta värmen direkt från luften? Inte mycket, vilket visar sig när man jämför installationskostnader för luftvärme och de flesta andra uppvärmningssystem. Här är fem tips till dig som är intresserad av att köpa en luft/vattenvärmepump.

En luft-luftvärmepump är det perfekta komplementet till direktverkande el. Med effektiv värmepumpsteknik kan du få ner elförbrukningen markant. Dessutom får du energisnål luftkonditionering till sommaren,vilket visar sig när man jämför installationskostnader för luftvärme och de flesta andra uppvärmningssystem. …….. LAS MER 

 

 

Tio tips som hjälper din luftvärmepump att spara mer.

23 AUGUSTI 2021

En luft/luftvärmepump utvinner värme ur utomhusluften så effektivt att den kan halvera din värmekostnad. För att få ut mesta möjliga av din värmepump finns det några saker att tänka på. I det här blogginlägget går vi igenom tio av de viktigaste.

 

1. Din luft/luftvärmepump är ett komplement till ditt befintliga värmesystem. Undvik därför att helt och hållet stänga av ditt ordinarie värmesystem. Det behövs i de flesta fall som en back-up och stöttning när det blir kallare ute.

2. En luft/luftvärmepump har vanligtvis tre olika arbetslägen: Värme (Heat), Kyla (Cool) och Auto. Undvik att ställa in din värmepump på Auto, speciellt om du i första hand prioriterar en låg energiförbrukning. Det kan nämligen innebära att din värmepump börjar kyla om värmen i huset går upp till följd av exempelvis direkt solljus

. …….. LAS MER 

 

 

5 tips till dig som ska köpa bergvärmepump.

Förutom att en bergvärmepump sänker dina värmekostnader höjer den också värdet på ditt hus. I den här texten ger vi fem tips som hjälper dig göra rätt köp.

1. En investering som betalar sig själv.
Om du jämför offerter på olika värmesystem kommer förmodligen bergvärme att utmärka sig som det dyraste alternativet. Det beror på att installationen kräver ett över 100 meter djupt borrhål. Samtidigt är det den typen av värmepump som ger allra billigast värme. Dessutom är det en investering som håller i längden. Borrhålet återladdas ständigt av solens strålar, och kollektorslangen som leder energin till värmepumpen har en normal livslängd på 50 – 100 år. Själva värmepumpen klarar cirka 20 år innan du behöver byta ut den, men borrhål och kollektorslang håller alltså betydligt längre än så. Systemet runt värmepumpen innebär att du till större delen blir självförsörjande på närproducerad värme, vilket även höjer andrahandsvärdet på ditt hus.

 

2. Jämför installatörer lika noga som du jämför värmepumpar.
En bergvärmepump kräver en noggra. …….. LAS MER 

 

 

5 tips till dig som ska köpa luft/vattenvärmepump.

1 AUG 2021

Vad kan vara smidigare än att hämta värmen direkt från luften? Inte mycket, vilket visar sig när man jämför installationskostnader för luftvärme och de flesta andra uppvärmningssystem. Här är fem tips till dig som är intresserad av att köpa en luft/vattenvärmepump.

En luft-luftvärmepump är det perfekta komplementet till direktverkande el. Med effektiv värmepumpsteknik kan du få ner elförbrukningen markant. Dessutom får du energisnål luftkonditionering till sommaren,vilket visar sig när man jämför installationskostnader för luftvärme och de flesta andra uppvärmningssystem. …….. LAS MER 

 

 

Tio tips som hjälper din luftvärmepump att spara mer.

23 AUGUSTI 2021

En luft/luftvärmepump utvinner värme ur utomhusluften så effektivt att den kan halvera din värmekostnad. För att få ut mesta möjliga av din värmepump finns det några saker att tänka på. I det här blogginlägget går vi igenom tio av de viktigaste.

 

1. Din luft/luftvärmepump är ett komplement till ditt befintliga värmesystem. Undvik därför att helt och hållet stänga av ditt ordinarie värmesystem. Det behövs i de flesta fall som en back-up och stöttning när det blir kallare ute.

2. En luft/luftvärmepump har vanligtvis tre olika arbetslägen: Värme (Heat), Kyla (Cool) och Auto. Undvik att ställa in din värmepump på Auto, speciellt om du i första hand prioriterar en låg energiförbrukning. Det kan nämligen innebära att din värmepump börjar kyla om värmen i huset går upp till följd av exempelvis direkt solljus

. …….. LAS MER 

 

 

Bergvärme Bakgrund

En vanlig anläggning för uppvärmning av enfamiljshus består av ett, eller flera, 90–200 meter djupa hål som borras ner i berget. Ur berggrunden utvinner man sedan energi genom att en nedkyld vätska som passerar berget genom en ledning värms av grundvattnet i berget. Detta medför också då en viss nedkylning av detta grundvatten. Kollektorvätskan, som kallas köldbärare, cirkulerar genom berget och leds sedan till en förångare där köldbärarens temperatur kan vara väldigt låg, till och med under nollgradigt. I förångaren värmer vätskan upp köldmediet som finns i det slutna systemet i värmepumpen, man använder ett medium som har väldigt låg kokpunkt. Köldmediet förångas och förs vidare till en kompressor där gasen komprimeras, vilket gör den ännu varmare. Den heta gasen går vidare till värmepumpens kondensor där den avger sin värme till vattnet som cirkulerar i husets värmesystem. När köldmediet har avgett sin värme svalnar den och blir genom kondensation flytande igen. Köldbäraren kyls ned av det avsvalnade köldmediet och förs därefter ner i berget för att återigen bli uppvärm

Bergvärme utnyttjar så kallad geoenergi. På de relativt ringa djup som används vid nyttjandet av bergvärme håller berggrunden samma temperatur som grundvattnet. Grundvattnet har i sin tur ursprungligen värmts upp av solen i den allra översta delen av jordskorpan, vid markytan och i de översta delarna av jordlager och berg när samma vatten befann sig vid jordytan. Vatten i närliggande hav och större sjöar som värmts upp av solen bidrar också till grundvattnets temperatur.

Grundvattnet i Sverige håller en relativt konstant temperatur över året på 6–8 grader. Denna relativt stabila temperatur, oberoende av årstid, och tillgången till den stora volymen grundvatten som finns i berggrundens sprickzoner gör att bergvärmeutvinning i princip fungerar året runt.